Aanbrengen opstrijkbare applicaties, patches

Over de applicaties, patches van Eulalie

Applicaties (tegenwoordig ook patches genoemd)  zijn geborduurde of voorbedrukte stukjes stof. De meeste zijn voorzien van een warme lijm laag. Deze warme lijm laag is door middel van een strijkbout aan te brengen op de meeste soorten textiel.
Belangrijk:  kleding met opgestreken applicaties mogen niet warmer dan 40 graden worden gewassen,  moeten binnenstebuiten worden gewassen en niet in de wasdroger worden gedroogd! Tenzij anders op de verpakking staat aangegeven.

Voorbereiding aanbrengen de applicaties

Applicaties zonder lijm laag kunnen bevestigt worden met textiellijm >> of door deze vast te naaien. Ook applicaties met een lijmlaag worden vaak met een paar steekjes aan de randen vast genaaid om opkrullen van de randen te voorkomen.
Applicaties met een lijmlaag worden aangebracht met een strijkijzer en een dunne vochtige doek of bakpapier op een vlakke ondergrond (meestal een strijkplank).  Voordat u het volgende stappenplan doorloopt is het belangrijk dat de stof vetvrij is. Nieuwe kleding dient u eerst te wassen en goed te laten drogen. Op nieuwe kleding zit vaak een vet laagje.
De volgende stoffen zijn niet geschikt voor de vooraf aangebrachte lijmlaag: geolied leer, PVC, Nylon, Acetaat of Rayon. Voor Nylon achtige ondergronden hebben wij wel speciale zelfklevende reparatiedoeken >> of kunt u de applicatie met textiellijm vastlijmen of vastnaaien. Een stevige naald is aan te bevelen omdat de lijmlaag vrij hard is.

Aanbrengen geborduurde applicaties met strass en of pailletten

Geborduurde applicatie met strass steentjes en of pailletten geven naast een schitterend accent ook een unieke look aan kleding of interieur. Hoewel het niet moeilijk is dit type applicatie te bevestigen vraagt het om een andere aanpak dan  ‘gewone’ applicaties.

  Let op!
  •    Gebruik geen stoom met strijken
  •    Beweeg de strijkbout nooit heen en weer over een strass applicatie maar beweeg altijd op en neer en verplaats afhankelijk van de applicatie grootte
  •    Pailletten applicaties zijn geborduurd met Nylon draad kunnen slap worden of  smelten bij hogere temperaturen en de pailletten dan los kunnen laten, deze applicaties kunnen alleen van de binnenzijde van de stof vast gestreken worden! Beter is deze te verlijmen met textiellijm.
  •    Verwarm de strijkbout op katoen of stand twee
  •    Plaats kleding of textiel op stevige vlakke ondergrond (geen strijkplank)
  •    Bepaal de exacte plek voor de applicatie op de kleding

  1. Plaats de plakkerige kant van de applicatie naar beneden op de stof. Let op beweeg nooit heen en weer in geval de plaats niet juist is. Beweeg altijd op en neer wanneer de applicatie opnieuw geplaatst moet worden. Voor strass applicatie volg item 2 t/m 5. Voor pailletten applicatie volg item 7 en 8.
  2. Bedek de strass applicatie met een schoon laken of  t-shirt  voordat u de strijkbout op en neer beweegt om de applicatie te bevestigen.
  3. Plaats de strijkbout horizontaal op de bovenzijde van de strass applicatie, met een laken of t-shirt ertussen, afhankelijk van de grootte en dikte van de applicatie 20 tot 40 seconden. Beweeg  het strijkijzer op -en neer totdat de volledige strass applicatie bewerkt is, dus niet strijken!
  4. Keer het kledingstuk binnenste buiten en plaats een schoon laken of t-shirt op locatie van de strass applicatie. Plaats de strijkbout op het laken en de applicatie locatie voor minimaal 30 seconden. De lijm hecht zich op deze manier goed aan de stof.
  5. Keer het kledingstuk weer terug in oorspronkelijke staat.
  6. Verwijder voorzichtig het transparante papier van de strass applicatie wanneer deze nog lauw warm is. Laat daarna de applicatie 20 minuten afkoelen.
  7. Bij dunne stof kan de pailletten applicatie op de manier als de strass applicatie worden aangebracht. Let op dat de pailletten met nylon draad zijn geborduurd en bij hogere temperaturen slapper worden en kunnen smelten en de pailletten dan kunnen loslaten!
  8. Bij dikkere stoffen keert u het kledingstuk binnenste buiten en plaats een schoon laken of t-shirt op locatie van de pailletten applicatie. Plaats de strijkbout op het laken en de applicatie locatie voor minimaal 30 seconden. De lijm hecht zich op deze manier goed aan de stof. Als de applicatie alsnog niet hecht is de stof te dik of niet geschikt voor de hete lijm. Dan kunt u de applicatie beter vastlijmen met textiel lijm of vastnaaien.
  9.  Test met een vingernagel langs de rand of de applicatie goed vast zit.
  10.  Zo niet, herhaal  stap 2 t/m 5 bij strass applicaties of 7 en 8 bij pailletten applicaties

   
  Tip: 

  -  verhoog nooit de temperatuur maar wel opstrijk tijd indien de applicatie niet goed vast wil zitten.

  De strass applicatie is goed gehecht indien u met uw handen heen en weer kan strijken over de applicatie zonder dat de steentjes los laten.